Ads 468x60px

Pages

2011. április 10., vasárnap

Pizza tészta recept

Nem szeretem a rendelhető pizzákat, mert általában rosszak. :)

De a férjem nagyon szereti a pizzát, vagyis valamit kellett tennem az ügyben, hát megtanultam sütni. Amúgy ha az embernek van kenyérsütő gépe, akkor ez nem egy túl bonyolult dolog.

Limarától van az eredeti recept, nem változtattam rajta, csak hozzátettem a tapasztalataimat.

Hozzávalók:
60 dkg liszt BL80as (vagy BL80as(2/3)+rétesliszt (1/3)
3 evőkanál olaj, ha van, a legjobb az olívaolaj (nekem IKEA evőkanalaim vannak, nem kicsik)
2 teáskanál só (ne legyenek nagy kanalak)
1 evőkanál oregánó (jó lenne, ha lenne friss (TESCOban van), de a száraz se rossz)
3,3 dl víz langyos
7 g (azaz egy csomag) élesztőpor és még egy kicsi (7 g 500g liszthez elég, ha valaki szeretné, akkor számolja ki pontosan, mennyi a kicsi, én érzésre rakom)
1 teáskanál cukor

Az AKAI bmx30ea kenyérsütő gépemben a 7es program az 1:50 perces dagasztó-kelesztő progi, ez kiváló ehhez a recepthez.
Mikor a program lejárt, kiveszem, és kerekre nyújtom. Ez úgy a legegyszerűbb, ha olyan nyújtódeszkája van az embernek, amin több méretű kör fel van rajzolva, akkor csak követni kell a vonalat. A Kitchen Craftnál van pl. ilyen. Kétfelé veszem a tésztát. Én 30cmesre szoktam nyújtani (ez a kör átmérője, nem a sugara), mindkettőt, így a tészta viszonylag vékony, olaszos.
Ha amerikai típusú tésztát szeretnél, hagyd meg egyben az egészet, igazítsd bele egy nagy tepsibe (alá szilikonos sütőpapír) és egy külön tálkában (ami bírja a sütést) rakj vizet a sütőbe, így nem szárad ki, hanem nagyon puha pizza lesz.
Max hőfokon, alul-felül sütéssel sütjük.
Ha a pizza szélre lisztet hintünk csak egy pici darabon, nem kell teljesen körbe, akkor mikor már le tudjuk söpörni, a pizza kész... De szerintem lehet rajta látni. Nagyjából akkor van kész, mikor a tetején a sajt is megpirult, azaz hamar! Figyelni az első sütésnél, és akkor minden rendben lesz.

3 megjegyzés:

Vicuska írta...

A saját biztos, hogy finomabb!!! Nekem is van egy AKAI kenyérsütőm, örülök a belevaló recepteknek :

Ginevra írta...

Nászajándékba kaptuk, akkor még nem is sejtettem, hogy én ezt a gépet ennyit fogom használni:) Azt hittem majd porosodik a polcon, ehhez képest szinte nincs is olyan nap, hogy ne csinálnék benne minimum egy kenyeret.:)

Névtelen írta...

Practically all opening paragraphs to somewhat of a investigation challenge necessitate a few contextualizing, nevertheless the breadth as well as width with foundation info may differ contingent on ones own premiss concerning thereader' azines a higher level earlier education. https://imgur.com/a/4cUZ8jM https://imgur.com/a/gCyq5aZ https://imgur.com/a/iRpHeXZ https://imgur.com/a/rwlARd9 https://imgur.com/a/sNcBpew https://imgur.com/a/nI5JzxD https://imgur.com/a/ROX0O77

Megjegyzés küldése